‘Sport in Perspectief’ houdt ouders en coaches een spiegel voor

Wat kunnen ouders, sporters en coaches doen voor een beter sportklimaat? Het programma ‘Sport in Perspectief’, bedacht door sportpsycholoog Daniëlle van der Klein-Driesen en haar team van Flow Mentale Training, helpt bij het duurzaam motiveren van kinderen voor sport. Onlangs werd het boek ‘Als je maar wint’ ten doop gehouden. Het is een eyeopener, met eerlijke verhalen van (top)sporters, ouders, talenten en coaches.

Bron: Havenloods 20 januari 2021 | Tekst: Emile Hilgers

“Het boek houdt ouders en trainers een spiegel voor, zodat ze zich meer bewust worden van hun gedrag”, legt de schrijfster uit. “We kennen allemaal voorbeelden van fanatieke ouders. Dat kunnen vaders of moeders zijn die hard roepen langs de lijn, maar ook een ouder die vlak voor de start nog even een aanwijzing in het oor van het kind fluistert.”

“Dit is vaak goed bedoeld, maar werkt averechts. Een kind krijgt geen kans zelf na te denken en beslissingen te maken. Bovendien kan het spanning oproepen. Sommige kinderen zijn meer met hun ouders bezig, dan met wat er op het veld gebeurt. Wat helpt is om het kind te vragen wat je als ouder kan doen om het sporten voor hem of haar leuker te maken.”

Zelf werd de sportpsycholoog onlangs verrast toen haar zoon desgevraagd zei dat het hem stoorde dat zij tijdens zijn wedstrijden filmpjes stond te maken. En dat hij ook liever had dat zijn vader niet halverwege de atletiekbaan aanmoedigde, maar bij de finish ging staan. “Ik filmde met mijn telefoon zodat opa en oma hem ook in actie konden zien, maar wist niet dat hij dat hinderlijk vond. Het zijn soms kleine dingen waar je zelf geen erg in hebt, maar die het sporten voor je kind onplezierig kunnen maken.”

Meerdere topsporters vertellen in het boek hoe belangrijk hun ouders zijn geweest voor hun ontwikkeling. “Olympisch judokampioen Mark Huizinga,” noemt Van der Klein als voorbeeld, “besefte pas later hoe bijzonder het was dat zijn vader hem naar trainingen bracht en als hij in de nachtdienst werkte in de auto sliep en hem ook weer thuis bracht.”

De sportpsycholoog ziet ouders die alle trainingen en wedstrijden van hun kind vanaf de tribune volgen. “Na afloop krijgt het kind dan commentaar van de trainer én van de ouder, wat tegenstrijdig en verwarrend kan zijn.”

Naast het boek omvat het programma ‘Sport in Perspectief’ workshops en online en fysieke trainingen. Coaches leren hoe zij hun sporters mentaal kunnen versterken, sporters krijgen tips waardoor sport ook bij verlies leuk blijft.

Meer informatie