Take Zonneveld ligt op koers voor Tokyo: Limiet gekraakt met kogel

Take Zonneveld (1997) maakt heel wat kilometers per jaar. Vier keer per week rijdt de Schiedammer naar Papendal om daar met TeamNL te trainen. De atleet richt zich op deelname aan de Paralympische Spelen, volgend jaar in Tokyo. Hij ligt op koers. Afgelopen juli kraakte Take in Utrecht de limiet op het onderdeel kogelstoten in de Paralympische klasse F40, voor deelnemers tot 1,30 meter. Hij verbeterde zijn persoonlijk én het Nederlands record van 9,26 meter naar 9,49 meter. Ruim boven de limiet van 9,30 meter.

Scouts
In 2013 bezocht Take een sportdag voor kleine mensen, georganiseerd door de Atletiekunie. “Daar kon je verschillende sporten uitproberen en de werponderdelen trokken me wel. Er waren scouts en die raadden me aan naar de talentendag van NOC*NSF te gaan. Daar werd ik eruit gehaald, waarna ik lid ben geworden van Rotterdam Atletiek. In het begin vond ik vooral discus en speer leuk, later kwam daar kogel bij. Dus ben ik daarin verder gegaan.” 

Hij bleek talent te hebben. Het was die eerste jaren echter onmogelijk om met de nationale selectie op Papendal te trainen. “Te ver weg. Ik studeerde en ik had ook nog geen rijbewijs.” Sinds 2018 rijdt hij vier keer per week naar Papendal op en neer, waar hij twee trainingen per dag doet. In dat jaar ook behaalde hij op het EK in Berlijn zilver bij speerwerpen en brons bij kogelstoten.

Meeste kans bij kogelstoten
Kogel, discus en speer zijn goed te combineren disciplines vertelt Take. “Eerst deed ik hoofdzakelijk discus en speer. Met kogelstoten ben ik pas in 2017 serieus begonnen. Ook omdat op dat onderdeel voor mij de meeste kans op plaatsing voor de Paralympische Spelen is. Dat heeft met de indeling van klasses te maken. Bij kogelstoten heb ik alleen te maken met mijn eigen klasse: F40. Die is voor deelnemers met een lichaamslengte tot 1,30 meter.
Bij het speerwerpen zijn F40 en F41 samengevoegd en mogen zodoende ook atleten tot 1,45 meter meedoen.” Die concurrenten hebben daarmee een evident voordeel.

RTS foto Take Zonderveld speer.jpg

Limieten en slots
Om je te kwalificeren voor de Paralympische Spelen heb je als atleet in de eerste plaats te maken met de internationale limieten. Maar dan is er ook nog een Nederlandse limiet – en die is zwaarder. “Die heb ik vorige maand voor het kogelstoten behaald tijdens een wedstrijd in Utrecht.”

Is Take daarmee zeker van een ticket voor Tokyo? “Nee, in de atletiek wordt gewerkt met slots: het aantal deelnemers dat van een land mag meedoen. Als meer atleten de limiet in hun sport hebben behaald dan er slots zijn voor Nederland, moet de Atletiekunie kiezen wie er meegaan en wie moeten thuisblijven. In principe ben ik dus nog niet zeker van Tokyo.”

Kanshebber
De onzekerheid daarover duurt nog lang. “Pas in juli volgend jaar wordt het bekend gemaakt”, zegt Take. Hij is wel optimistisch over zijn kansen, en niet alleen omdat hij de eerste limiet al op zak heeft. Op de wereldranglijst staat hij rond plek 7. “Ik ben veel vooruitgegaan dit seizoen, terwijl er door corona niet zoveel wedstrijden zijn geweest. Als ik het komend jaar m’n vorm kan behouden en wellicht dichter op de top 4 van de wereld kom te zitten, vergroot dat mijn kansen. Als je meerdere keren de limiet gooit en kanshebber bent voor een medaille, helpt dat.”

Voor het speerwerpen hoopt Take zich ook nog te plaatsen. “Daar maak ik ook progressie. Half juli heb ik mijn persoonlijk record ook met de speer verbeterd. De limiet daar is 38,40 meter. Mijn PR is nu 35,82 meter. Dat is nog wel een verschil, maar het zou zomaar te overbruggen kunnen zijn in een jaar.”

Met de discus gaat plaatsing voor Tokyo sowieso niet lukken. Take: “Dat is namelijk geen Paralympisch onderdeel.”

Tekst: Martin Dekker