Talenten De Maas roeien NK thuis, WK in augustus lijkt een droom

Voor de selectie van roeivereniging De Maas gaat het NK Klein op 18 en 19 april tóch door. Niet op de Bosbaan in Amstelveen, maar thuis op de roeimachine. “Ze roeien zaterdag online tweeduizend meter tegen elkaar”, legt hoofdcoach Thomas Notermans uit. “Zo hebben onze talenten tóch een wedstrijd om voor te trainen.”

Toen de Willem Alexander Baan moest sluiten zijn roeimachines uit de trainingszaal afgeleverd bij wedstrijdroeiers zoals Ilse Feenstra, Nina Loos en Pau Koster en topjunioren Floris Wassing, Diederick Stuijfzand en Niels Reintjes. De coach zorgde voor een schema, ook voor loop- en krachttraining, en houdt online contact.

“Het is best zwaar om door te trainen, vooral mentaal”, weet Notermans. “Alle wedstrijden voor de komende maanden, zoals het EK junioren, het WK studenten en de Coupe de la Jeunesse, zijn gecanceld. Theoretisch kan voor Ilse, Pau, Floris en Diederick het WK junioren en tot 23 jaar doorgaan. Maar soms denk je: het zou beter zijn als álles wordt afgelast. Dan kunnen we in juli starten met de wintertraining. Een geluk bij een ongeluk is dat ze alle vijf in de skiff roeien, dus niet als team hoeven te trainen.”

Tegelijkertijd ziet Notermans nationaal en internationaal verschillen in trainingsfaciliteiten ontstaan, zodat er een oneerlijke strijd dreigt. Ook is na het schrappen van het NK Klein een kwalificatiemoment voor het WK nodig. “Op de kalender staan nog de Westelijke Regatta in juni en de Slotwedstrijden en de Dutch Youth Regatta voor junioren in juli. Daar kunnen we hier nu niet voor trainen. Vorige week hoorde ik dat steeds meer roeiers een tijdslot krijgen om te skiffen op de Bosbaan, terwijl daar voor de Willem Alexander Baan nog geen sprake van was.”

Natuurlijk is voor de roeicoach en zijn pupillen de gezondheid van familie en vrienden het belangrijkst nu. Zelf probeert Notermans een positieve draai aan deze thuisblijf-periode te geven. “Ik ben net verhuisd en gebruik de overgebleven tijd om te klussen. En om meer samen te doen met m’n zoon of zelf thuis te sporten.”

Dromen van een aangepaste roeizomer lukt met moeite. “Je hoopt stiekem dat het NK wordt verplaatst naar september, zodat iedereen toch nog een wedstrijd kan roeien. Het WK junioren en tot 23 jaar zou in de laatste week van augustus zijn, in Slovenië. Dat zou ook nog wel kunnen. Maar dan moeten we snel het water op, al was het alleen maar om gemotiveerd te blijven.”

Auteur: Emile Hilgers
Bron: De Havenloods woensdag 15 april 2020