Tata Steel Chess On Tour doet Rotterdam aan

Wereldkampioen Magnus Carlsen en de andere grootmeesters uit de Tata Steel Masters zijn zojuist aan hun 5e ronde begonnen in Feyenoord stadion De Kuip in Rotterdam. Voorafgaand daaraan kregen ze een rondleiding door De Kuip. Trainer Giovanni van Bronckhorst opende de speelronde met een gongslag. De Feyenoordtrainer ontving uit handen van Theo Henrar (directievoorzitter Tata Steel Nederland) namens het Tata Steel Chess Tournament een cheque voor de Giovanni van Bronckhorst Foundation, die kinderen met een leerachterstand ondersteunt. De verbinding tussen fysieke sport en denksport staat vandaag centraal tijdens een congres in De Kuip. Tevens was er vandaag bij Feyenoord speciale aandacht voor schaken voor ouderen.

Wethouder Adriaan Visser van Rotterdam is trots dat Rotterdam gastheer mag zijn voor het internationaal vermaarde Tata Steel Chess Tournament: “Op deze iconische plek is Tata Steel Chess On Tour een goed voorbeeld van hoe een evenement kan leiden tot mooie initiatieven om jong en oud te enthousiasmeren voor de sport. Het toernooi inspireert Rotterdam om ook de denksport te laten groeien. Rotterdammers die gaan schaken kunnen ervaren hoe de sport leidt tot een hogere concentratie en een beter geheugen. Het Tata Steel Chess Tournament zet bovendien de internationale schijnwerpers voor een dag op onze topsportstad”.  

Combinatie fysieke en denksporten
Het verband tussen fysieke en denksporten wordt vandaag van diverse kanten belicht tijdens een symposium in De Kuip. Professor Erik Scherder maakt inzichtelijk dat fysieke en denksporten wel degelijk met elkaar verband houden en elkaar belangrijke voordelen kunnen opleveren. Andere sprekers zijn Tom van ’t Hek (wereldkampioen hockey), schaakexpert Hans Böhm, Boris van de Vorst (voorzitter boksbond), Nouchka Fontijn (zilveren medaille boksen in Rio), Marleen van Amerongen (voorzitter schaakbond), Peter Blange (aanvoerder gouden volleybalteam tijdens de Olympische Spelen in Atlanta) en sportbestuurder Johan Wakkie. Tevens is er tijdens het congres aandacht voor de maatschappelijke relevantie van schaken, in het bijzonder in armere wijken. Het succesvolle project van Mustaphi Eljarmouni in Amsterdam heeft inmiddels ook in Utrecht en Rotterdam navolging gekregen. “Schaken kan mensen van verschillende leeftijden en uiteenlopende achtergronden samenbrengen en helpen in hun ontwikkeling. Dat ondersteunen wij van harte”, aldus Theo Henrar, directeur van Tata Steel Nederland.

Staal en schaken: creativiteit en innovatie
Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange historie. Ooit begonnen als personeelstoernooi van het staalbedrijf is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar zowel grootmeesters als amateurs hun agenda’s voor vrijhouden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Tata Steel heeft diezelfde focus. Staal maken is een hightech proces met een cruciale rol voor innovatie. De medewerkers van Tata Steel werken voortdurend aan het bedenken van slimme oplossingen om processen en producten verder te verbeteren. Dat is waardoor het staalbedrijf erin slaagt om topproducten te leveren aan zijn klanten, waarmee die zich in hun markten kunnen onderscheiden. Tegelijkertijd levert Tata Steel door product- en procesinnovaties een bijdrage aan het realiseren van een duurzame samenleving. Internationaal staat het toernooi in Wijk aan Zee bekend als “Het Wimbledon van het Schaken”. 

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com

 

Tata Steel 23-1.JPG