Uitstel Olympische Spelen: “Onvermijdelijk en verstandig”

“Hoe ingrijpend het besluit ook is om de Olympische Spelen uit te stellen, ben ik blij dat de kogel door de kerk is.” Dat zegt Peter Blangé, directeur van Rotterdam Topsport. “Het is een onvermijdelijke en verstandige beslissing, in het belang van de gezondheid en veiligheid van de sporters, begeleiders en toeschouwers.”

Tekst: Martin Dekker

Een jaar min een dag: zo lang duurt het uitstel als gevolg van de coronacrisis. De Olympische Spelen worden nu gehouden van 23 juli tot en met 8 augustus 2021. De Paralympische Spelen volgen van 24 augustus tot en met 5 september.

010 op weg naar Tokyo
De coronapandemie legt grote delen van de samenleving plat. “De impact is enorm. Op de hele sportwereld, en dus ook op ons werk”, aldus Blangé. “Denk aan de campagne ‘010 op weg naar Tokyo’… Die wordt een jaar verlengd, want we blijven de Rotterdamse sporters natuurlijk steunen om hun doelen te bereiken.”

Dat wordt maatwerk: iedere sporter loopt tegen andere problemen aan. Is hij of zij al gekwalificeerd of niet? Hoe ziet dat traject eruit? Waar en hoe is ondersteuning nodig, hoe kunnen we daarbij het beste helpen?

“Daarmee wachten we niet totdat de coronacrisis voorbij is. “Nu al stellen we alles in het werk om ervoor te zorgen dat sporters, zo goed en zo kwaad als dat gaat, kunnen blijven trainen. We hebben een fantastisch faciliteitennetwerk voor begeleiding en advies… over voeding, mentale training, sportmedische kwesties enzovoort. Dat kunnen we ook online beschikbaar maken.”

Toen het hoge woord er eenmaal uit was, voelde dat als een opluchting.
- Jasper Tissen -

Opluchting
Voor de sporters is het belangrijk dat er duidelijkheid is. Die kunnen zich nu richten op de nieuwe datum. “We voelden het natuurlijk aankomen. Die eerste dagen, vol onzekerheid, vond ik wel heel taai”, zegt Jasper Tissen. De roeier van Skadi maakt deel uit van de Holland 8.

“Het voelde alsof het kaartenhuis om me heen aan het instorten was. Toen het hoge woord er eenmaal uit was, voelde dat als een opluchting. Nu de nieuwe datum er is, baal ik nog steeds dat de Spelen uitgesteld moesten worden, maar ben ik blij met de zekerheid.”

“We doen het nu twee weken wat rustiger aan, zodat iedereen kan bijkomen. Dan zetten we waarschijnlijk een soort winterblok in. We weten al wat we vanaf september gaan doen; het programma is een kopie van dit jaar.”

Drie winters achter elkaar
Toch is er een belangrijk verschil bij de voorbereiding: “We hebben geen ervaring met een zomer zonder wedstrijden. De winter is altijd een voorbereidend blok, en dan heb je in de zomer de wedstrijden. Nu gaan we als het ware weer een winter in. En als die klaar is, nog één. Ik ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken. Ik denk dat de atleten en ploegen die over een jaar het beste presteren, degenen zijn die deze gekke periode het beste overbruggen.”

Dat zal ook gelden voor de Holland 8. Tissen beseft dat hij opeens niet meer zeker is van zijn plek in de boot. “Ik vrees dat er een nieuwe selectie komt. Logisch hoor, om te kijken wie dán de beste jongens zijn. Dat is misschien ook wel nodig om scherp te blijven. Selectiedruk is een goed middel om tegen te gaan dat we steken laten vallen.”