Waterpolosters winnen van Spanje op Spelen

TOKIO (ANP) - De Nederlandse waterpolosters hebben hun tweede optreden op de Olympische Spelen winnend afgesloten. De ploeg van bondscoach Arno Havenga versloeg Spanje: 14-13 (2-3 3-2 3-2 6-6).

Simone van de Kraats scoorde zesmaal. Maud Megens trof viermaal doel. Sabrina van der Sloot tekende in de slotseconden voor de winnende treffer. Oranje zette met de zege een grote stap naar de kwartfinales, waarvoor vier van de vijf ploegen uit de poule zich kwalificeren. Nederland keerde maandag terug op de Spelen met een nederlaag tegen Australië (13-12).

Havenga sprak na de benauwde winst tegen Spanje van een totaal andere wedstrijd dan twee dagen eerder. "We hebben geleerd van de laatste twee periodes tegen Australië. We zijn tegen Spanje goed als collectief blijven spelen in een pittige wedstrijd. Het kon alle kanten op. We bleven vechten en knokken voor een goed resultaat. Dat is de kracht van het team."

De Nederlandse vrouwen veroverden bij de Spelen van Peking 2008 olympisch goud, maar ze wisten zich daarna niet te kwalificeren voor Londen 2012 en Rio 2016. Het kostte de ploeg van Havenga ook moeite Tokio te halen. Pas op het laatste kwalificatietoernooi, begin dit jaar in de Italiaanse stad Triëst, lukte het een ticket te bemachtigen.