Zesdaagse TV valt in de smaak bij wielerliefhebbers

“We hebben dit jaar gelukkig al een heel mooie Wooning Zesdaagse gehad; er zit dus straks geen hiaat in de geschiedenisboeken.” Erika Bronkhorst bekijkt ook in coronatijd de wereld positief. De Manager Events van Rotterdam Ahoy heeft de teleurstelling dat de editie die in november gepland stond niet door kan gaan, een draai gegeven. Het was in feite een ‘bonuseditie’, bedoeld om het populaire wielerevenement met een tussenstap op de kalender te verhuizen van januari naar het najaar.

Nu wordt de volgende Wooning Zesdaagse gehouden van 7 tot en met 12 december volgend jaar. “We hebben de knoop tijdig doorgehakt. Er is te veel onzeker. We wisten niet of en hoe het evenement in oktober had mogen plaatsvinden. We wilden onder geen beding inleveren op sfeer. Die is veel te belangrijk bij de zesdaagse. En ook op sportief vlak mocht het zeker geen mindere aflevering worden. Ook voor de renners is het lastig: met een verschoven kalender weet je niet of zij al kunnen switchen van de weg naar de baan en hoe fit ze tegen die tijd zijn.”

Finale op zondag
De verhuizing naar eind november/begin december is mede ingegeven door het besluit nog meer nadruk te leggen op de sport. “In die periode kunnen we op dinsdag beginnen, zodat we op zondag de slotdag hebben”, legt Erika Bronkhorst uit. “Grote sportfinales eindigen allemaal op zondag. Voor de media is dat ook veel logischer.” In januari kon dat nooit, doordat oud en nieuw altijd in de weg zat.

Hoofdsponsor Wooning stond achter de beslissing om het evenement een jaar door te schuiven. “Dat geldt ook voor andere sponsors. De meeste bedrijven gaven aan dat ze blij waren met de zekerheid. Juist nu. Ik kan me ook voorstellen dat het nu niet handig zou uitkomen. Ze kunnen zich op andere zaken focussen. En wij gaan vol voor de editie van december 2021.”

ZesdaagseTV overzichtsfoto.jpg

Zesdaagse TV
Om het wielerpubliek, sponsors en andere belangstellenden ondertussen toch te vermaken en de binding te houden, heeft Wooning Zesdaagse iets nieuws gelanceerd: Zesdaagse TV. De eerste aflevering, vanaf het middenterrein in een lege Ahoy Arena, werd zondag 7 juni uitgezonden. Die is terug te zien op de website van de Wooning Zesdaagse, maar ook op Youtube en Facebook.

​“Ideeën daarvoor leefden al langer”, vertelt Erika Bronkhorst. “Corona zorgde ervoor dat we die ambities versneld uitvoeren. We vinden het leuk om mensen een programma over wielrennen aan te bieden. Met het wegvallen van alle koersen was er van de ene op de andere dag geen wielrennen meer op tv. We laten beelden zien van de afgelopen editie, er zijn interviews met renners, organisatoren en andere betrokkenen en ook reportages op locatie. Thomas van Zijl (bekend van BNR) presenteert.”

De reacties op de bijna 30 minuten durende uitzending waren positief. “De tweede staat in elk geval gepland op zondag 5 juli. Dan gaat Michael Zijlaard bijvoorbeeld langs bij Niki Terpstra en is Jan-Willem van Schip te gast in de studio. We hopen meer afleveringen te kunnen maken. Iedereen heeft er belangeloos aan meegewerkt.”

Alliantie
Het is onzekerheid troef in de evenementenbranche. “Op dit moment mogen kleine meetings tot 30 personen. Mogelijk wordt dit na 1 juli verruimd naar 100 personen, met inachtneming van de anderhalve meter afstand tussen personen. Hoe het daarna gaat, weten we nog niet goed. We werken wel aan concepten en oplossingen waarmee veel meer mogelijk is dan menigeen denkt. En veilig!”

Organisatoren, accommodaties en andere partijen hebben de Alliantie van Evenementenbouwers gevormd. Rotterdam Ahoy is een van de voortrekkers. Directeur Jolanda Jansen is woordvoerder van de alliantie. Erika Bronkhorst zegt: “We zijn van mening dat er gekeken moet worden naar maatwerk. Naar wat nog wél kan. Een voetbalstadion, beursgebouw of concertlocatie heeft bijvoorbeeld zoveel ruimte en faciliteiten. Er is een protocol gemaakt waarbij rekening wordt gehouden met de veiligheid en gezondheid van bezoekers en medewerkers. We willen weer organiseren.”

Tekst: Martin Dekker

AAA_0587.jpg