Zilver op het WK voor de Nederlandse hockeyploeg

Pirmin Blaak, Thijs van Dam, Seve van Ass en Jeroen Hertzberger zijn er niet in geslaagd om met het Nederlandse hockey team de wereldtitel te veroveren in India. In de finale verloor Oranje na shoot-outs van België. In reguliere speeltijd bleef het 0-0.
 

Doelman Pirmin Blaak laat aan de Volkskrant weten dat hij ’s ochtends voor de wedstrijd tegen België nog bijna een uur met assistent-trainer Taco van den Honert beelden had bekeken van de Belgische spelers. Samen speurden ze naar patronen in shoot-outs van de Belgen. Wat doet een speler als hij in moeilijkheden komt? Heeft hij een voorkeur voor de forehand of backhand?

Het huiswerk pakte bij de eerste nemer van België direct goed uit. Op een briefje had Blaak staan dat de Belg Arthur Van Doren vaak met een actie over rechts had gemist. ‘Ik probeerde hem daarom die kant op te sturen’, zei Blaak die ondanks het verlies van Nederland tot beste keeper van het toernooi werd uitgeroepen.

Het was aan Seve van Ass om de 3-1 te maken. Hij kreeg de Belgische keeper op de grond, maar sloeg de bal tegen de zijkant van het doel. Na de misser van Van Ass volgde een bizarre fase. De Belg Victor Wegnez maakte de 2-2, Thijs van Dam kreeg de bal er ook niet in. Met een doelpunt kon Arthur De Sloover de serie voor België beslissen met 3-2. Dat leek hij ook te doen, de bal verdween in het doel en de Belgen waren euforisch en dachten de winst al binnen te hebben. Maar de Rotterdamse doelman Blaak protesteerde, de bal zou met de voet zijn geraakt. De videoscheidsrechter bekeek de beelden terug en Blaak bleek gelijk te hebben. De treffer telde niet.

Na de eerste serie shoot-outs mochten de Belgen beginnen. Het was Florent Van Aubel die oog in oog met Blaak stond en scoorde. Rotterdammer Hertzberger wist dat hij geen fout mocht maken. Hij liep op keeper Vanasch af en ging naar de linkerhoek. De keeper dekte echter deze hoek goed af waardoor Hertzberger steeds verder van het doel kwam. Na een schijnbeweging schoot Hertzberger met zijn backhand naast het doel. De wereldtitel is definitief voor België.

Pirmin Blaak.jpg

De Nederlandse mannen werden in 1998 voor het laatst wereldkampioen. Vier jaar geleden speelden ze tegen Australië ook een pijnlijke WK-finale en twee jaar geleden strandde Oranje bij de Spelen in Rio de Janeiro in de halve finales.