Zwemcentrum Rotterdam doopt 50 meter bad om in Rie Mastenbroek wedstrijdbad

Zwemcentrum Rotterdam zal komende zaterdag haar 50 meter bad voorafgaande aan het levende eerbetoon “100 jaar Rie Mastenbroek” van Rotterdamse Sporticonen omdopen in Rie Mastenbroek wedstrijdbad. Bijna 83 jaar na haar drie gouden en één zilveren medailles tijdens de Olympische Spelen van Berlijn 1936 krijgt de Rotterdamse zwemster in haar eigen stad alsnog een tastbare herinnering

Rotterdamse Sporticonen, dat naast dit eerbetoon aan Rie Mastenbroek nog achttien andere gratis sportevenementen voor kinderen in de Maasstad organiseert, deed eerder een oproep om de vergeten zwemster in haar honderdste geboortejaar een tastbare herinnering te geven in de stad. Het in 2018 geopende Zwemcentrum Rotterdam greep deze kans direct aan en besloot haar wedstrijdbad van Olympische afmeting naar deze unieke Rotterdamse sportvrouw te vernoemen.

Op zaterdag 16 februari wordt vanaf 14.00 uur de honderdste geboortedag van de Rotterdamse zwemster herdacht. En feitelijk wordt zij in ere hersteld in aanwezigheid van haar zoon Otto Mastenbroek. Op 17-jarige leeftijd werd zijn moeder na de Amerikaanse sprinter Jesse Owens de keizerin van Berlijn 1936. Een prestatie die haar in dat jaar de titel van beste sportvrouw van de wereld opleverde. Maar in eigen land kreeg Rie Mastenbroek nooit een bijzondere onderscheiding en na haar overlijden in 2013 ook geen straatnaam als eerbetoon.

Reden voor Rotterdamse Sporticonen om de vergeten Olympisch kampioene met ingang van 2019 met een eigen evenement te eren. In 2019 onder de naam 100 jaar Rie Mastenbroek, maar vanaf 2020 jaarlijks als Rie Mastenbroek Memorial. “Het 50-meter wedstrijdbad vernoemen naar deze Rotterdamse Olympisch kampioene is een eer voor de stad, maar ook voor het Zwemcentrum Rotterdam en voor mij persoonlijk”, zegt Ronald van Ombergen, directeur van Sportbedrijf Rotterdam. „Er was geen enkele twijfel om dit eerbetoon in ons bad op te nemen”. Een geste die door Rotterdamse Sporticonen-voorzitter Ed van Leeuwen bijzonder werd gewaardeerd. “Rie Mastenbroek hoort in het rijtje van grote Rotterdamse sportmensen als Bep van Klaveren en Coen Moulijn. Daar mogen we best wat on-Nederlands trotser op zijn. Dit is een goed voorbeeld van hoe dat kan.”
 
De vernoeming van het wedstrijdbad krijgt extra waarde met de overhandiging van de tegel uit de oorspronkelijke Walk of Fame met daarin de handafdrukken van Rie Mastenbroek. Haar zoon Otto Mastenbroek heeft besloten het sportieve erfgoed te overhandigen aan het Zwemcentrum, waar de betonnen tegel een mooie plek krijgt. Het zwemevent wordt door Sportbedrijf Rotterdam van harte toegejuicht. Naast het eerbetoon wordt immers ook de jeugd in de stad gestimuleerd om lekker te bewegen. En dat is één van de belangrijkste doelen die het Sportbedrijf nastreeft.