Geen Sport Awards Gala, maar speciale uitzending op Rijnmond

Geen Sport Awards Rotterdam-Rijnmond dit jaar. Door corona is de anders zo feestelijke uitreiking deze keer niet mogelijk. Bovendien liggen in de meeste sporten de competities stil en zijn evenementen afgelast. “Helaas vallen dus gewoon weinig sporters en teams te kiezen”, zegt Karin Luijendijk met spijt in haar stem. Ze is namens Rotterdam Topsport lid van het projectteam. “Maar we gaan iets anders doen: een speciale televisie-uitzending op Rijnmond, op dinsdag 22 december om 17.20 uur.”

Het wordt een bijzondere eindejaarsuitzending van FC Rijnmond Sport, vertelt Luijendijk. “Die maken we in samenwerking met de partners die ook altijd bij de Sport Awards betrokken zijn: naast Rijnmond zijn dat Rotterdam Sportsupport en Sportbedrijf Rotterdam.” De presentatie is in handen van de vaste presentator Bart Nolles.
Het wordt een gevarieerde uitzending, blikt Luijendijk vooruit. “Daarin komen de top- én de breedtesport van afgelopen jaar aan bod en besteden we ook aandacht aan allerlei zaken die in 2021 op het programma staan.”
 
Medaille
Zo is er een interviewblok met Juul Franssen, die op het EK Judo in november een bronzen medaille won. Zij vertelt onder meer hoe ze in coronatijd heeft doorgetraind om tot die prestatie te komen en wat haar verwachtingen zijn voor het nieuwe jaar, waarin alles – wederom - in het teken zal staan van de Olympische Spelen in Tokyo.
“Ze zit samen aan tafel met combinatiefunctionaris esports Nolan Noordzij, die alles kan vertellen over esports”, vertelt Luijendijk. “Gaming neemt een grote vlucht en Rotterdam zit in de voorhoede, net als bij andere jonge sporten, zoals de urban sports skateboarding en breakdance.”
 
‘Omarm Rotterdam’
Vervolgens komt er een video over urban sports, waarin BMX-freestyler Shanice Silva Cruz en freerunner Matthijs Jonkers op iconische plaatsen in Rotterdam stunten. Daarbij is er ook aandacht voor het Rotterdam Street Culture Weekend, een van de weinige evenementen die dit jaar wél door kon gaan.
“Ook zal de unieke groen-witte aanvoerdersband met het Rotterdamse stadswapen ‘Sterker door Strijd’ worden uitgereikt aan Sparta-aanvoerder Adil Auassar. Dat is onderdeel van de campagne ‘Omarm Rotterdam’, een initiatief van Rotterdam Sportsupport waarmee Rotterdammers zich sterk maken voor diversiteit en waardering naar elkaar uitspreken.”
 
FC Straat
In het tweede interviewblok is het de beurt aan Bert van der Vecht van VV Rozenburg, die model staat voor al Rotterdamse sportvrijwilligers, en balkunstenaar Soufiane Touzani. Die laatste zal onder meer ingaan op de door hem dit jaar opgerichte FC Straat, bedoeld om jongeren online én via straatvoetbal te motiveren en meer te laten bewegen.
“Natuurlijk ontbreekt ook een Rotterdams sportoverzicht van 2020 niet”, aldus Luijendijk. “Het zal zeker niet heel de tijd over corona gaan. We willen een positieve uitzending maken. Over de plannen, ideeën en alles wat voor 2021 op de planning staat.”
 
De speciale uitzending van FC Rijnmond Sport is dinsdag 22 december om 17.20 uur en zal de rest van dag elk uur worden herhaald.