Olympisch jaar 2020

Na vier deelnames aan de Olympische Spelen is oud-volleyballer Peter Blangé gewend om in Olympische cycli te denken. Als directeur van Rotterdam Topsport leeft hij intens mee met de sporters die alles op alles zetten voor een ticket naar Tokyo. Drie vragen aan hem bij de start van het Olympische jaar 2020. 

Hoe belangrijk zijn de Spelen voor Rotterdam Topsport?
“Een Olympisch jaar is altijd bijzonder, dan gaan alle sportharten sneller kloppen. Ik werk inmiddels vier maanden bij deze organisatie en nu al meteen een Olympisch jaar. Ik realiseer mij heel goed dat de Spelen een momentopname zijn. Als organisatie zijn wij, in een breed spectrum, continu bezig om talenten, verenigingen en gevestigde sporters te ondersteunen. We kijken ook al vooruit naar Parijs 2024 en Los Angeles 2028. Toch zijn de Spelen ook voor ons team een soort afrekenmoment: hoe hebben wij het gedaan?”

Wat zijn de ambities en verwachtingen?
“Het is natuurlijk prachtig dat we rond de vijftig potentiële Olympische en Paralympische sporters hebben met Rotterdamse roots. Als uiteindelijk de helft daarvan naar Tokyo gaat, leveren we als stad met 15 procent van de Nederlandse delegatie een prachtige bijdrage. Eén van onze taken is om dat zichtbaar te maken. Er komt bijvoorbeeld een Welcome Home Party en op 7 april brengen we met een theatershow in het Oude Luxor een ode aan onze oud-Olympiërs.”

Wanneer is Tokyo 2020 voor Rotterdam geslaagd?
“Ik zou trots zijn als we als stad een bescheiden bijdrage hebben geleverd aan de successen van TeamNL. Geweldig als dat medailles zijn, maar als onze sporters het maximale eruit halen wat er in zit, kunnen zij en kunnen wij tevreden zijn.”

Bron: Havenloods Rotterdam / Emile Hilgers