Flitsende start van bomvolle sportzomer

Na de twee coronajaren beleven we dit jaar eindelijk weer een echte sportzomer, bomvol evenementen en hoogtepunten. De toon werd meteen afgelopen weekend gezet. De allereerste editie van NKnl, met de bundeling van vijf Nederlandse kampioenschappen, was een groot succes en met gelijktijdig ook nog een ‘ouderwets’ geslaagd CHIO maakte Rotterdam zijn faam als topsportstad meer dan waar.

NKnl is een volledig nieuw concept, met maar liefst vijf NK’s en dus ook vijf bonden waarmee Rotterdam Topsport samenwerkt: de zwembond (KNZB), de gymnastiekunie (KNGU), de boksbond (NBB), de judobond (JBN) en de triathlonbond (NTB). De NK’s Gymsport (van turnen tot streetdance), Judo Mixteams en Boksen vonden in Rotterdam Ahoy plaats, het NK Zwemmen Sprint in Zwemcentrum Rotterdam en het NK Triathlon op de Willem-Alexander Baan.

“Het was druk. Niet alleen door de 7.000 deelnemers, maar ook qua bezoekers”, zeggen Gerda IJff en Karin Luijendijk daags na het NKnl. Samen met Simone de Mos en nieuwkomer Ramon van Huizen vormen zij sinds kort binnen Rotterdam Topsport het Team Evenementen. “We moeten de exacte cijfers nog krijgen en we gaan het NKnl ook nog evalueren, samen met de bonden, maar als we alle kalenders op elkaar kunnen afstemmen komt er zeker een vervolg. Er was al interesse van andere sportbonden. Vertegenwoordigers daarvan waren afgelopen weekend aanwezig. Mogelijk haken er volgend jaar al enkele aan."

Meer publiciteit
Het combineren van meerdere toernooien tot een multi-sportevenement is relatief nieuw. In 2018 had Glasgow met de European Championships de primeur. “Samen kun je meer, véél meer”, zegt Gerda. “Bijvoorbeeld op het gebied van publiciteit. Meer uitingen betekent dat je meer mensen bereikt. Bezoekers konden nu ook meerdere sporten bekijken, daarvoor hadden we ook combinatietickets. Leuk om te zien was dat ook deelnemers nieuwgierig waren naar de andere sporten. Zo zag je turnsters bij de bokswedstrijden in het publiek en boksers bij het judo…”
“Samen krijg je ook veel meer media-aandacht. Voor alle sporten. Rijnmond heeft nu twee dagen lang verslag gedaan. Ook de NOS besteedde zaterdagavond aandacht aan de wedstrijden, en aan het bijzondere concept.”

Elkaar versterken
Ook de Rotterdam Street Culture Week (van 5 tot en met 11 september) is een geslaagd voorbeeld van het combineren van meerdere evenementen en sporten die elkaar versterken. “Daar combineren we allerlei urban sporten en straatculturen. Die zijn heel populair in Rotterdam”, aldus Karin. “Van het NK BMX Freestyle en Flatland tot een internationale skateboardwedstrijd, de Teenage Riot en van hiphop tot graffiti. Dat houden we dit jaar voor de vierde keer. Het was altijd een weekend, maar er is zoveel aanbod dat we het evenement nu voor het eerst hebben uitgebreid naar een week. In augustus 2023 is Rotterdam gaststad van een internationaal multi-sportevenement: de European Para Championships. “Dat zijn circa tien EK’s in paralympische sporten, die dan gelijktijdig in onze stad worden gehouden, en ook in één concept worden georganiseerd.”
 
Grote diversiteit aan sporten
“Maar komend weekend, dus op 2 en 3 juli, zijn eerst de NSRF-slotwedstrijden roeien”, begint Karin aan de indrukwekkende opsomming. “Een week later is de Red Bull BC One Cypher Holland, een belangrijk internationaal breakdance-event in de Maassilo. En weer een week later de Rotterdams Open, een internationaal dam-evenement. Voor ieder wat wils deze zomer.”

“Daarna volgt op 16 en 17 juli het eerste Rotterdam Cycling Festival”, vult Gerda aan. “Al in het kader van de hopelijke komst van de Tourstart in 2026. Met allerlei toertochten, een cyclosportieve race en volop entertainment.”

Wat opvalt, is de diversiteit aan sporten. Ook nieuwe, merkt Karin op: “In augustus wordt er voor het eerst een groot internationaal padeltoernooi georganiseerd, officieel het FIP Rise Padel Rotterdam Open. Deze sport is sterk in opkomst en daarom is het des te leuker dat we er nu al bij zijn. Voor onze sponsorpartners organiseren we ook een padel-clinic om zelf de sport te ervaren.”
 
Lange sportzomer
De sportzomer duurt lang dit jaar. Zo staat ook het WK Volleybal op de planning, met een week lang wedstrijden in Rotterdam Ahoy. “Weliswaar pas begin oktober, maar daar kijken we ook al naar vooruit”, zegt Karin. “We maken er gewoon een ‘indian summer’ van…”

Nog veel verder vooruitkijkend noemt Gerda het WK Turnen van 2026. “Dat hebben we onlangs toegewezen gekregen. Daar zijn we erg blij mee, want het past heel goed bij ons 010-turnplan voor de turnsport, met als blikvanger het TeamNL topsportprogramma heren turnen, dat sinds vorig jaar september in het Topsportcentrum draait.”