Successen geven nieuwe energie

Gelukkig ben ik van nature een rasoptimist. Dat kwam zeker van pas in 2020 en 2021, jaren vol tegenslagen en teleurstellingen door corona en de maatregelen tegen de pandemie. Neem de Olympische Spelen in Tokyo, een jaar uitgesteld en zonder publiek. Voor mijzelf de eerste Zomerspelen sinds 1988 waar ik niet fysiek bij was. Desondanks heb ik er enorm van genoten, en dan vooral van onze Rotterdamse sporters en hun prestaties.

Het zag ernaar uit dat alles zich langzamerhand normaliseerde… met volle stadions en sporthallen, al was dat met QR-code en testen voor toegang. Maar het voelt alsof we weer terug bij af zijn. En dat doet dubbel pijn, want de rol van sport en bewegen is zo belangrijk voor ons aller gezondheid.
 
Ik ga er niet over en ik zou ook niet graag in de schoenen staan van de beleidsmakers, want het is gewoon erg ingewikkeld. We zijn hartstikke blij met de steun van de overheid voor onze sector en hartverwarmend is de saamhorigheid en verbroedering. Dat zien we zowel in de sportwereld als bij de sponsorpartners en de uitvoeringspartners… We zetten er met z’n allen de schouders onder.
 
Een sprekend voorbeeld is Stadionpark. We zijn hier op Rotterdam-Zuid een gezond en prachtig gebied aan het creëren waar iedereen op zijn of haar manier lekker kan bewegen, wandelen, sporten. Op alle niveaus en met alle voorzieningen. Ik maak er zelf ook graag gebruik van, in de vorm van een inspiratieve wandeling naar het Eiland van Brienenoord.
 
Ook de successen die we samen boeken, helpen om steeds weer de batterij op te laden. Zo is het toch maar mooi gelukt om de turnhal voor TeamNL in het Topsportcentrum te realiseren. En we gaan dóór: met de voorbereidingen voor het Nationaal Vechtsportcentrum en de activaties voor de Tour de France, onze kandidatuur voor het Grand Départ in 2024 of 2025 en de Youth Olympic Games 2030.
 
Het lijkt erop dat we voorlopig nog niet van Covid af zijn. We zullen er mee moeten leren leven. De sportwereld kan dat ook. Die verdient een compliment voor haar improvisatievermogen en weerbaarheid.

Helaas kon de Wooning Zesdaagse deze maand weer niet doorgaan. Maar we kijken alweer vooruit naar 2022, met in september en oktober het WK Volleybal bijvoorbeeld, waarvan een groot deel van de wedstrijden in Ahoy gehouden gaat worden. Met ruimte voor een recordaantal toeschouwers: 14.000. Ik droom er nu al van dat het dan weer kan en mag.

Ik wens u fijne feestdagen en een goede, gezonde start van 2022,
 
Peter Blangé,
directeur Rotterdam Topsport

_98A1598-klein.jpg