Clubs enthousiast over plannen voor Combat Center in Rotterdam

Een Combat Center in Feyenoord City staat al een tijdje hoog op het verlanglijstje van Rotterdam Topsport en de gemeente Rotterdam. Het zou een ideale plek zijn waar kracht- en vechtsportclubs hun talenten nóg beter kunnen opleiden met een ambiance die topsporters stimuleert om nóg beter te presteren.

“We zijn in een fase waarin we met de diverse sportclubs inventariseren wat een Combat Center voor hen kan betekenen”, vertelt Jan Tromp, projectleider topsportverenigingen en talentcentra bij Rotterdam Topsport. “Zij zien zeker de meerwaarde van zo’n centrum, en we hebben hen gevraagd wat hun ambities zijn om daar gezamenlijk invulling aan te geven. Misschien kennen zij voorbeelden van soortgelijke accommodaties in de rest van de wereld.”

Ton Dunk van boksvereniging Van ‘t Hof ziet zeker voordelen. “Voor het boksen zou het fantastisch zijn als we de krachten kunnen bundelen. Als RTC Boksen leiden wij met twee trainingen per week bij ons op de club de regionale talenten op die door kunnen stromen naar de selectie van TeamNL. Rotterdam heeft al veel boksers die op Papendal trainen. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als de bond de landelijke trainingen in Rotterdam zou kunnen houden. Dat zou het boksen in Rotterdam een nieuwe impuls geven, en voor onze topboksers zou het enorm schelen in reistijd.”

Patrick van Daalen van karatevereniging Unity’99 ziet met name kansen op regionaal niveau. “Veel clubs in de omgeving hebben maar één of enkele wedstrijdsporters. We zouden met regioteams kunnen werken. De landelijke trainingen voor de jeugd tot 14 jaar zijn nu één keer per maand, dat is veel te weinig. In Manchester is ook zo’n centrum, met worstelen, boksen, taekwondo en karate allemaal onder één dak. Dat trekt enorm, het ademt vechtsport als je daar bent. Ook qua trainingen zou je samen kunnen werken, want de bewegingen zijn grotendeels hetzelfde.”

Zouhair Taibi van taekwondovereniging Abdelkwan kent het centrum in Manchester ook. “De faciliteiten daar zijn geweldig. Mijn oud-trainer traint daar met team Great-Britain, en het niveau is daar in korte tijd sterk verbeterd. Een Combat Center in Rotterdam zou een enorme aanwinst zijn. Talenten hebben we wel, maar de ruimte in onze trainingszalen hebben we ook nodig voor de recreanten. Voor onze sport is er geen nationaal team. Wat we tekort komen, is professionele begeleiding en faciliteiten. Zo’n centrum betekent vooral voor onze topsporters een enorme boost.”

Auteur: Emile Hilgers

Bron: Topsportpagina - De Havenloods 29 januari 2020