Marhinde Verkerk: No turning back, keep moving forward on the road to Tokyo

De weg naar Tokyo gaat niet over rozen. In amper anderhalve minuut laat een in opdracht van Rotterdam Topsport door Mamascreen en Muyu Media gemaakte video zien hoe gedreven Marhinde Verkerk (34) is om haar droom te verwezenlijken: voor de derde keer een Olympisch ticket bemachtigen. Al zwoegend en zwetend zet de Rotterdamse judoka een nieuwe standaard voor doorzettingsvermogen.
 

Het draait om altijd doorgaan, ook als je denkt dat je niet meer kunt.
- Marhinde Verkerk -

Als ik iets wil, ga ik er 100% voor.
- Marhinde Verkerk -

“Het moest wel realistisch zijn, vond ik. Zodat je als kijker even voelt en ervaart wat afzien is en hoe de winst uit je vingers kan glippen. Het draait om altijd doorgaan, ook als je denkt dat je niet meer kunt, wanneer je denkt dat het voorbij is. Om de manier waarop en de intensiteit waarmee ik dat doe. Ook mijn ‘twee gezichten’ zijn mooi in beeld gebracht. Als sporter in strijd kijk ik heel anders uit mijn ogen dan wanneer je mij in ontspanning ziet. Hoe je dat terugziet in de video vind ik heel gaaf. Ik ben blij met het resultaat.”

Acteren
Als Rotterdam Topsport Hero is Marhinde Verkerk een van de ambassadeurs van Rotterdam. Haar werklust past bij de stad. De passie en inzet die ze na vijftien jaar topsport nog steeds in zich heeft, spatten van het scherm af. “Ik heb talent en aanleg voor judo, maar ben vooral ook een harde werker en heb veel doorzettingsvermogen. Als ik iets wil, ga ik er honderd procent voor en ben ik kritisch op hoe ik het doe.”

De opnamedag was intensief, vertelt ze. “We zijn twaalf uur bezig geweest voor anderhalve minuut film. Alles is in één dag geschoten, op vijf verschillende locaties.” Er kwam ook wat acteerwerk bij kijken. Of dat er realistisch uit zou komen te zien, daar twijfelde ik wel over, maar het ging me beter af dan ik had gedacht. Leuk om te doen, ik wist niet dat ik het kon.”

Ik heb talent en aanleg voor judo, maar ben vooral ook een harde werker en heb veel doorzettingsvermogen.
- Marhinde Verkerk -

Lekker om weer hard te kunnen werken
Marhinde is nog niet zeker van deelname aan de Olympische Spelen. Met het uitstel van Tokyo en het wegvallen van de toernooien waar de kwalificatie in haar gewichtsklasse beslist zou moeten worden, is de weg ernaartoe nog onzeker. Corona verstoorde ook het trainingsprogramma.

“Het is nu zaak weer helemaal judofit te worden. Daar hebben we rustig de tijd voor. We weten nog niet zeker wanneer er weer een wedstrijd is. Nu lijkt het EK de eerste gelegenheid te worden, in november in Praag. Maar het is niet zeker of dat doorgaat. Er is geen tijdsdruk om in vorm te moeten komen, maar het is fijn en heerlijk om weer te kunnen judoën en weer voluit de krachttraining te kunnen doen. Heel lekker om weer hard aan het werk te kunnen zijn.”

Tekst: Martin Dekker
Video: Mamascreen en Muya Media