Speelronde ‘Wimbledon van het schaken’ in Stadion Feijenoord

Het Tata Steel Chess Tournament, door grootmeester Levon Aronian ‘Het Wimbledon van het schaken’ genoemd, is deze week feestelijk geopend. Dat gebeurde bij Tata Steel in aanwezigheid van de 28 grootmeesters die in Wijk aan Zee een dertien ronden durende, slopende strijd aangaan.

Gevraagd wat hij van het toernooi in Wijk aan Zee vindt, antwoordde Aronian: “Het is dé schaakstad, de plek waar de ziel van de schaaksport zich bevindt”. Nieuw element is dat bij een gelijke eindstand in de Tata Steel Masters op de laatste speeldag er een tiebreak wordt gespeeld. Wereldkampioen Magnus Carlsen wist het toernooi de afgelopen drie jaar te winnen. In totaal heeft hij het Tata Steel Chess Tournament vijfmaal op zijn naam geschreven, waarmee hij samen met Anand recordhouder is. Met naast Carlsen topspelers als Karjakin, So, Aronian en Giri is de 79e editie van het toernooi wederom sterk bezet.

De 79e editie van het Tata Steel Chess Tournament  vindt plaats in Wijk aan Zee van 13 januari tot en met 29 januari 2017. Op donderdag 19 januari spelen de grootmeesters van de Tata Steel Masters hun 5e ronde in De Kuip in Rotterdam.