Unicorns vastberaden: ‘Straks nóg meer genieten van wedstrijden’

Zonder wedstrijden in het vooruitzicht halen trainers momenteel alles uit de kast om hun pupillen gemotiveerd te houden. Evert-Jan ’t Hoen van Rotterdam Unicorns is wat dat betreft in het voordeel. “We zijn een honkbalschool, hier lopen alleen maar jongens die beter willen worden. En na wekenlang thuis trainen is iedereen blij dat we daar weer samen aan kunnen werken.”

“Natuurlijk wil je zo snel mogelijk weer wedstrijden spelen”, zegt ’t Hoen, die na de coronastop met zijn selectie vijf keer per week op het veld traint. “Maar op dit moment houden we ons aan de richtlijnen en is de gezondheid van de mensen om ons heen belangrijker dan sport. Intussen is de honkbalbond in gesprek met NOC*NSF over wat er stapsgewijs wél kan.”

Hoewel optimistisch van aard, verwacht ’t Hoen niet dat de nieuwe honkbalcompetitie nog voor het komend najaar kan starten. Hij is wel hoopvol dat het mogelijk zal zijn om met de Unicorns voor die tijd met aangepaste spelregels al wel onderlinge en vriendschappelijke wedstrijden te spelen.
“Honkbal is in principe geen contactsport”, legt hij uit. “Je kan bijvoorbeeld op anderhalve meter een extra plaat leggen bij de honken voor vangballen van de verdediging. En niet meer aftikken.”

Voor de talenten die in de voorselectie zaten van Oranje onder 18 jaar is het extra sneu dat het EK een jaar is uitgesteld, weet hun trainer. “Gelukkig zijn ze allemaal pas 17 en kunnen ze volgend jaar ook nog meedoen. Twee jaar geleden hadden we vijf spelers in het Nederlands team, nu drie: Darnel Collins, Faas Sluiter en Jayden Mohamed.”

Voor dit interview schuift de Unicorns-coach twee 15-jarigen naar voren. Gabriel Salazar traint nu drie seizoenen bij de selectie en speelde toernooien in Polen en Praag. “Het was de afgelopen tijd wel zwaar om niet samen op het honkbalveld te kunnen trainen. Maar nu wil ik zorgen dat ik klaar ben voor volgend seizoen. Dit is mijn eerste jaar bij de junioren en er komen nog genoeg kansen.”
Brandon Herbold is vier jaar bij Unicorns. “We krijgen van school veel stof om te leren”, vertelt hij. “Toch ik heb thuis veel getraind, ook gooien en slaan. Ik wil prof worden en hoopte dit jaar mijn debuut te maken bij Curaçao Tridents. Mogelijk wordt dat volgend jaar. Het is nu alleen trainen, maar als we weer wedstrijden spelen zullen we daar nóg meer van genieten.”

Bron: De Havenloods woensdag 20 mei 2020
Auteur: Emile Hilgers