4 vragen aan... Eric Kersten, founder van EPC

Van dinsdag 8 tot en met zondag 20 augustus 2023 worden voor het eerst de European Para Championships georganiseerd. Rotterdam is de trotse gaststad. We spraken oprichter Eric Kersten over het event.

Wat maakt de EPC uniek?

Voor de eerste keer in de geschiedenis van topsport worden tien Europese Kampioenschappen in Paralympische disciplines tegelijkertijd gebundeld in één stad! Op andere continenten zijn er wel games, maar geen continentale kampioenschappen die zo gecombineerd zijn. De voorbereiding heeft vier jaar geduurd en het is mooi om te zien dat Nederland hierin een gidsland is. Inmiddels hebben meerdere landen aangegeven deze ‘movement’ graag te willen continueren richting 2027.  

Wat is het doel van de EPC?

Meer bekendheid te genereren voor de parasporten en de sport professionaliseren. Dat doen we enerzijds door city centre courts te bouwen in de binnenstad die gratis toegankelijk zijn (we brengen sport naar de mensen) en door de sporten als mediapakket te bundelen is er veel meer aandacht van de nationale en internationale media. Anderzijds bouwen we topfaciliteiten voor de atleten met uiteraard een scherp oog voor duurzaamheid. Dat doen we samen met fijne Rotterdamse partners Ahoy en Rotterdam Topsport.

Waar kijk je naar uit?

De openingsceremonie, de city centre courts, het Observer program voor 2027, diverse congressen, maatschappelijke activatieprojecten, side events, mensen spreken, de vele vrijwilligers in touw zien en last but not least: mooie en spannende topsport beleven!

Wat betekent dit event voor de stad?

Tastbaar is natuurlijk de economische impact. Denk aan alle hotels die vol zitten en de uitgaven die daarmee samenhangen. Daarnaast werken we veel samen met Rotterdamse partijen, dus het levert werkgelegenheid op. Wat minder in harde euro’s uit te drukken, maar minstens zo belangrijk is de zichtbaarheid van de stad in de media. De EPC lenen zich er perfect voor om Rotterdam te profileren als inclusieve stad. En wat vaak vergeten wordt, maar wat niet te onderschatten is: de trotsheid van de inwoners om een dusdanig evenement te hosten. Overal waar we komen in de stad worden we goed ontvangen en iedereen is enthousiast. En wat is er nu mooier dan de geschiedenis in te gaan als Host City van de inaugural edition of the European Para Championships?

Meer over European Para Championships