Fantastische sportzomer smaakt naar meer

Ondanks corona, dat hardnekkiger blijkt dan we dachten en hoopten, werd het toch een fantastische sportzomer. Via de televisie konden we de Nederlandse prestaties meebeleven. Met als hoogtepunten de Olympische en de Paralympische Spelen, waar de Rotterdamse sporters prominent aanwezig waren. Wat zijn we trots met z’n allen! We kijken nog naar een geschikt moment om hen op een gepaste wijze te huldigen.

Nek uitsteken
Dat zomerse sportfeest smaakt naar meer. Vorig jaar moesten tal van evenementen uitgesteld of verplaatst worden. Dit jaar kan er gelukkig meer. Het gros van de evenementen ging en gaat door, al is dat dan in aangepaste vorm en met minder publiek. Typisch Rotterdams eigenlijk: we doen het gewoon, we passen ons aan. We durven hier onze nek uit te steken. We gaan ook al bijna aftellen naar het WK Vrouwenvolleybal. Dat vindt volgend jaar plaats en Rotterdam is een van de speelsteden. Blij ben ik ook dat het NK Breakdance weer in onze stad plaatsvond.

En nóg verder kijkend, naar 2024 of 2025, zijn we zoals bekend druk bezig om als Metropoolregio Rotterdam Den Haag de Tour de France weer hierheen te halen. Daar plukt de stad nu de vruchten al van: deze maand zijn we namelijk begonnen met het activatieprogramma. We gaan basisscholen langs met een Tour-unit. Daarin krijgen leerlingen uitleg over verkeersveiligheid en fietsen naar school, maar kunnen ze ook aan de slag: door op een van de fietsergometers virtueel door het centrum van Rotterdam te rijden of op een echte racefiets een parcours af te leggen. Wie weet ontdekken we zo wel een toekomstige Leontien Zijlaard-van Moorsel of Chantal Blaak.

turnhal 6.jpg

Home of TeamNL
Een memorabel moment was de opening van de turnhal in Topsportcentrum Rotterdam op zaterdag 4 september. Daarmee is het eerste TeamNL topsportprogramma in Rotterdam een feit: heren turnen. Topsportcentrum Rotterdam heeft, met ook de inrichting van een professionele strength & conditioning-ruimte op de Promenade, een behoorlijke facelift ondergaan en mag nu officieel Home of TeamNL heten. Het is de kroon op het werk van iedereen die daar schouder aan schouder aan heeft gewerkt. Van de gemeente tot het Albeda College, van NOC*NSF en de KNGU tot het Topsportcentrum.

Nationaal Vechtsportcentrum
Dankzij het ‘010 puntenplan’ profiteert heel de Rotterdamse turnwereld mee: van de jongste kinderen die op een speelse manier beter leren bewegen tot de fanatieke leden van de turnverenigingen in de regio. Zo’n brede invulling staat ons ook voor ogen bij de andere topsportprogramma’s die we de komende jaren gaan opzetten. De hele sportpiramide wordt daar beter van.

Bijvoorbeeld bij het Nationaal Vechtsportcentrum dat we in overleg met NOC*NSF en diverse vechtsportbonden naast Topsportcentrum Rotterdam willen realiseren. Voor boksen, taekwondo, karate, sambo, en kickboksen/MMA komen dan hier nationale topsportprogramma’s. Voordat het pand er daadwerkelijk is, zal wel en paar jaar duren, maar enkele bonden hebben aangegeven dat ze graag al eerder naar Rotterdam willen komen. Dat zou hier uitstekend passen, want de vechtsporthistorie gaat terug tot de Rotterdamse sportheld Bep van Klaveren, de enige Nederland winnaar van een gouden medaille ooit bij het boksen.