Hans den Oudendammer blikt terug op vijf hoogtepunten

Onze directeur, Hans den Oudendammer, houdt het na 20 jaar Rotterdam Topsport voor gezien. Over een paar maanden moeten we het zonder hem doen, deze week neemt Hans ons mee naar zijn top 5 van de afgelopen 20 jaar!
 
 

EURO2000.jpg

5: EURO 2000
In deze tijd stopte Hans als wethouder en werd directeur van Rotterdam Topsport: “De organisatie van de EURO 2000 zat aanvankelijk in Eindhoven maar groeide daar uit zijn jasje. Toernooidirecteur Harry Been vroeg toen of ze naar Rotterdam konden komen. Ik zei dat ze van harte welkom waren. Waar de finale zou worden gespeeld, stond toen nog niet vast, maar iedereen rekende op Amsterdam. Dat het uiteindelijk de Kuip werd, was heel bijzonder! Dat is niet alleen mijn verdienste, maar die van de hele stad!”

Terugblik EURO 2000

4: WK JUDO 2009
“Onze Rotterdamse Marhinde Verkerk werd in een uitverkocht Ahoy wereldkampioen! Beter kun je het niet hebben. We hebben toen in totaal 27.000 mensen weten te trekken, ik zat zelf ook op de tribune.”
 

WK-dag-4-391-web.jpg
Terugblik WK Judo 2009
_DSC4779.jpg

3: WK TRIATHLON 2017
“Het evenement hadden we jaren eerder binnengehaald, maar daarna kwamen er wat logistieke probleempjes om de hoek kijken. De maastunnel ging dicht en de Erasmusbrug, onderdeel van ons parcours, moest te allen tijde toegankelijk blijven voor de hulpdiensten. 

Met een groep ambtenaren hebben we toen bedacht het hele peloton triatleten over het fietspad te leiden, in plaats van over de rijbaan. Dat was even spannend. Een paar collega’s hebben echt slapeloze nachten gehad. Het is allemaal goed gekomen. Ondanks het slechte weer, dat was echt verschrikkelijk, is het een prachtig toernooi geworden. We hebben veel complimenten gekregen van de internationale bond. Tijdens dit WK uiteindelijk de minste ongelukken gebeurd.”
 

Terugblik WK Thriathlon 2017

2: VOLVO OCEAN RACE
“De modelbootjes staan nog op mijn kantoor. ABN Amro deed mee met twee boten en omdat het hoofdkantoor van die bank in Amsterdam staat, moest de Nederlandse etappe daar plaatsvinden. Toen de organisatie dat niet voor elkaar kreeg, kwam Rotterdam in beeld. 

KZ1Y8002.JPG

Burgemeester Opstelten zie meteen: ‘Laten we dat maar doen’. Het enthousiasme was direct voelbaar. Die Ocean Race stond bij ons helemaal niet in de planning, maar we zagen gelijk kansen om de haven internationaal te profileren en we kregen het voor elkaar. Het werd een prachtig evenement met DJ Tiësto op een ponton op de Maas, vuurwerk erbij, geweldig. En een Nederlandse boot won!”
 

Terugblik Volvo Ocean
TOUR034.jpg

1: TOURSTART IN 2010
“Mijn nummer 1, de tourstart in 2010, daar kan ik natuurlijk niet onderuit. Rotterdam Topsport heeft in 2002 het initiatief genomen en een plan voorgelegd aan het college. ‘Leuk idee,’ zei toenmalig burgemeester Ivo Opstelten, ‘ga maar aan het werk’.  We gingen met een brief in de hand naar de Tour-organisatie in Parijs, maar het enige dat zij zeiden, was: ‘patience’. Ze wilden geen jaartal noemen. Ons eerste bidbook was voor 2005, dat hebben we de jaren daarna telkens aangepast. We zochten Tourbaas Prudhomme en zijn rechterhand ook geregeld op. Dan helpt het als je Ivo Opstelten bij je hebt. Die komt binnen en roept 'ah, monsieur Prudhomme'. Vriendelijk en dominant tegelijk. Utrecht, dat ook op de Tourstart aasde, was veel bescheidener. 

Premier Balkenende heeft ons nog gevraagd onze pogingen te staken omdat het niet goed was dat twee Nederlandse steden elkaar bevochten. We hebben natuurlijk gewoon doorgezet. Op de dag van de waarheid, de Tourorganisatie zou Rotterdam en Utrecht bezoeken, droeg Prudhomme een stropdas van Rotterdam toen hij uit de TGV stapte. Toen wisten we dat we gewonnen hadden.”

Terugblik Tourstart 2010