5e editie SportFilmFestival een groot succes!

De jubileumeditie van het SportFilmFestival Rotterdam was er één met een gouden randje. We kijken dan ook terug op een zeer geslaagd jubileum met meerdere hoogtepunten.

Op woensdag 10 april vond de officiële opening van het SportFilmFestival Rotterdam plaats op het ss Rotterdam. De uitverkochte avond met openingsfilm Wonderful Losers van regisseur Arūnas Mate was een feestelijke start van het festival. De presentatie van het avondvullend programma was in handen van onze ambassadeur Wilfried de Jong, die aan het begin van de avond verrast werd door het ontvangen van de internationale Award FICTS Guirlande d’Honneur voor zijn jarenlange verdienste voor het SportFilmFestival Rotterdam en zijn excentrieke wijze waarop hij sport en cultuur samenbrengt. 

Ik ben goed voor de gek gehouden! Bedankt.
- Wilfried de Jong -

Gedurende vijf dagen werden er maar liefst 33 sportfilms- en documentaires vertoond waaronder 12 Nederlandse bioscooppremières en 8mondiale bioscooppremières. De sporten die aan bod kwamen waren wielrennen, voetbal, boksen, ritmische gymnastiek, hippische sport, schaken, tennis, cricket, synchroonzwemmen, zeilen, schaatsen en atletiek. Bijna 4.500 bezoekers wisten de weg naar het ss Rotterdam en LantarenVenster te vinden.

BEELD31_SportFilmFestivalD2_20191058_006_WEB.jpg

De bezoekers konden tussen de films door een kijkje nemen bij de verschillende exposities, waaronder de beste sportfoto’s van Nederland in samenwerking met de Nederlandse Sport Pers (NSP), bijzondere bokstekeningen van de Rotterdamse kunstenares Vera Nederlof en een heus Olympisch pop-up museum, welke in samenwerking met NOC*NSF voor de eerste keer in Nederland was opgezet. 

Onder het genot van een drankje en de muzikale klanken van de huis DJ’s van LantarenVenster bleef het dagelijks nog lang gezellig in de foyer.

De talkshow van het SportFilmFestival Rotterdam is en blijft een publiekstrekker. Dagelijks ontving Wilfried de Jong bijzondere gasten uit de film- en sportwereld waaronder oud-tourwinnaar Jan Janssen, schrijver en journalist Sjoerd Mossou, schaatser Bart Veldkamp, wielrenner Aart Vierhouten, cabaretier Eric van Muiswinkel, de Nederlandse filmmakers Conrad Alleblas en Jamillah van de Hulst en schrijver Hugo Logtenberg, die de Nico Scheepmaker beker won voor het beste sportboek van Nederland.

De feestelijke uitreiking van deze bijzondere prijs was dit jaar voor het eerste onderdeel van het SportFilmFestival Rotterdam. Andere bijzondere inhoudelijke bijeenkomsten waren de Masterclass Olympisme, de bijeenkomst van het ministerie van VWS over het Nationale Sportakkoord, de Conferentie Taal & Sport van de gemeente Rotterdam en de inspiratie bijeenkomst van PlayUnified.

Zaterdagavond stond traditiegetrouw in het teken van de SportFilmAward. Voor de derde keer is deze award voor de beste (korte) sportfilm uitgereikt. Winnaar JaJa Film Productions gaat met de documentaire, Becoming LEV, naar het prestigieuze internationale SportFilmFestival in Milaan! 

BEELD31_SportFilmFestivalD2_20191058_010_WEB.jpg

De korte documentaire Becoming LEV ging zaterdagavond in première en vertelt het inspirerende verhaal van Valerii, een jonge jongen uit Charkov, Oekraïne. Valerii droomt ervan een professionele voetballer te worden net zoals Evgeniy Levchenko (LEV). Andere genomineerde was de film Don Diego Poeder van Helmut Ramak & Maarten Bun, geproduceerd door Mamascreen. 

Zet de data voor volgend jaar alvast in je agenda: woensdag 8 april t/m zaterdag 11 april 2020.