Juul al zeker van Olympisch judo, Marhinde en Roy in tweestrijd

Al geruime tijd weet Juul Franssen vrijwel zeker dat ze 28 juli op de judomat staat in Tokyo. Waar Marhinde Verkerk en Roy Meijer concurrentie hebben van respectievelijk Guusje Steenhuis en Henk Grol, is zij in de klasse tot 63 kilo onbetwist de beste van het land.

“Natuurlijk is het fijn als je alleen nog maar vormbehoud moet tonen”, beaamt Juul. “Maar in principe is er door het bericht dat ik door de judobond ben voorgedragen bij NOC*NSF niks veranderd. Het kwam niet als een verrassing, je weet na WK-medailles en andere prestaties dat je nummer één bent.” Toch is ook voor Juul het EK begin mei in Praag een testmoment. “In mijn gewichtsklasse zijn er relatief veel Europese topjudoka’s, dus als je daar het podium haalt zit je goed. Bovendien kijk je elk toernooi wat er beter kan. Nu gaat het om de puntjes op de i voor de Spelen. Ik kijk er enorm naar uit, Tokyo komt steeds dichterbij.”

In de klasse tot 78 kilo heeft Marhinde Verkerk nog maar twee kansen om te laten zien dat zij die ene ticket verdient. Vanwege een ribblessure moest ze de grand slams in Parijs (begin februari) en Düsseldorf (afgelopen weekend) overslaan. Ze hoopt half maart in Jekaterinenburg volledig hersteld te zijn en later op het EK het podium te halen. “Ik train elke dag, alleen nog niet maximaal en niet te explosief”, aldus Marhinde. “Zo’n blessure in de aanloop naar de Spelen is vooral mentaal moeilijk, maar ik heb geleerd positief te blijven en geduld te hebben. Het voordeel is dat ik meer tijd heb voor mijn werk als interieurarchitect bij Colliers International. En Hans Kroon weet juist in dit soort omstandigheden perfect wat voor mij de beste begeleiding is in de sportschool.”

Afgaand op de berichten in de media is het nog het spannends voor Roy Meijer, die in de klasse boven 100 kilo wedijvert met Henk Grol. Dat hij zelf vorig jaar brons won op het WK zegt veel, maar biedt nog geen zekerheid, weet Roy maar al te goed. Toch gaat hij vol vertrouwen naar de komende toernooien. “Ik zie mijzelf al als Olympisch kampioen in Tokyo staan”, zegt de Bredanaar, die ook wel ‘The Small Giant’ wordt genoemd. “Ik ben helemaal niet bezig met een tweestrijd met Grol, dat zou onnodig veel energie kosten”, verklaart Roy. “Ik ben, na een niet gemakkelijke jeugd, een gelukkig mens. Ik kan iedere dag met sport bezig zijn en heb een fantastisch gezin. De puzzel is af als ik daar sta en een mooie medaille win. Maar als ik het niet red, is er geen man overboord. Dan ben ik niet opeens een ander mens.”

Auteur: Emile Hilgers

Foto: Emanuele Di Felicioantonio/IJF

Bron: Topsportpagina – De Havenloods 26 februari 2020