Olympische ambitie centraal tijdens kick-off bijeenkomst CTO Metropool

Talenten faciliteren op weg naar hun Olympische droom. Die ambitie domineerde in alle presentaties tijdens een kick-off bijeenkomst van het Centrum voor Topsport en Onderwijs Metropool. Door het aanbieden van excellente trainingsaccommodaties, kennisdeling en doorlopende leerlijnen op het gebied van onder meer voeding, fysieke training en prestatiegedrag kan TeamNL in Tokio 2020 en Parijs 2024 nóg meer medailles binnenhalen.

‘Door kennisdeling meer medailles in Tokio 2020’

“We richten ons naast het faciliteren van de topsportprogramma’s zeilen en beachvolleybal vooral op het beter maken van coaches en experts van de 21 Regionale Trainings Centra  (RTC’s) in onze regio”, aldus CTO-manager Edwin Lodder bij de aftrap op 26 september in Worldhotel Wings op Rotterdam The Hague Airport. “Bij de RTC’s ligt de focus op de instroomprogramma’s  van de sportbonden. Talentvolle sporters kunnen vervolgens in aanmerking komen voor een opleidingsprogramma van de bonden binnen het CTO, waarbij ze in één stad fulltime kunnen trainen, studeren en wonen. Zo’n trainingslocatie is bijvoorbeeld de nieuwe Sportcampus Zuiderpark in Den Haag, waar ook het CTO Metropool gevestigd is.”

Talenten ontdekken en faciliteren op de weg naar hun Olympische droom kan niemand alleen. Daarom is het belangrijk dat wij onze krachten bundelen.
- Hanneke van der Marel, directeur Sport gemeente Den Haag

Het CTO Metropool is na Amsterdam, Eindhoven, Heerenveen en Papendal het vijfde CTO in Nederland. Het centrum werkt samen met twee sportbonden –(de Nevobo voor beachvolleybal en het Watersportverbond voor zeilen) – en met drie gemeenten; Den Haag, Rotterdam en Dordrecht. Vertegenwoordigers van de gemeenten benadrukten op de bijeenkomst dat talentontwikkeling door de samenwerking binnen  het CTO een impuls krijgt.

Hanneke van der Marel, directeur Sport gemeente Den Haag, over het traject dat al enkele jaren is ingezet: “Talenten ontdekken en faciliteren op de weg naar hun Olympische droom kan niemand alleen. Daarom is het belangrijk dat wij onze krachten bundelen. We weten elkaar inmiddels heel goed te vinden. Onze ambities zijn dezelfde, nu is het de tijd om de mouwen op te stropen.”

Hermineke van Bockxmeer, directeur Sport en Cultuur Rotterdam: “We werkten als gemeenten al samen op allerlei terreinen: universiteiten, sportvoorzieningen, dit vliegveld. Wat is er dan mooier dan gezamenlijk de topsport naar een hoger niveau tillen? Rotterdam is er klaar voor. We hebben een fantastische roeibaan, op Zuid komt een sportcampus. Daar moeten wij nationaal en internationaal mee kunnen scoren.”

Arno van Gerven, directeur Sportbedrijf Dordrecht: “Natuurlijk hebben wij als kleinere gemeente een andere rol maar wij willen wel meedoen in het netwerk dat de grote steden kunnen bieden. Dordrecht heeft een fantastisch sportgebouw en een goed lokaal netwerk. Als onze talenten een stapje hoger kunnen, komen ze al gauw in Rotterdam en Den Haag terecht. Dan kun je maar beter de contacten op orde hebben.”

Diverse experts van het CTO en de bonden gingen in het tweede deel van de kick-off in op specifieke aspecten van de doorlopende leerlijn. Wanda Schapendonk van TeamNL Athlete Services en Judith Rouwenhorst ( Lifeskill coach van CTO Metropool) gaven een presentatie over de begeleiding die wordt geboden voor een duale carrière, ofwel een optimale combinatie van topsport en onderwijs. Bert Korteling (hoofd talentontwikkeling Nevobo) en Jacco Koops( hoofdcoach talentontwikkeling Watersportverbond) sloten het programma af met een toelichting op talentontwikkeling  binnen het CTO en bij de RTC’s. Een belangrijke randvoorwaardeis dat senior coaches en topsporters hun kennis overdragen aan de jongere generatie.

In de toekomst organiseert het CTO Metropool meer bijeenkomsten . Op 12 december vindt bijvoorbeeld op de Sportcampus Zuiderpark een workshop plaats voor RTC-coaches over het thema ‘Plannen’.