Veel succes! Rotterdam zwaait Olympische sporters uit

Britt Eerland was een bijzondere verschijning vrijdag op de Olympische uitzwaaiparty van Rotterdam Topsport en de gemeente Rotterdam. Tussen circa vijftien andere Tokyo-gangers viel ze op door een oranje broekpak met het logo van TeamNL. “Ik dacht: ik doe het nu alvast aan. Het is bedoeld voor de openingsceremonie op 23 juli, maar daar ben ik niet bij omdat ik 24 juli mijn eerste wedstrijd speel.”

De enige tafeltennisster in de Nederlandse delegatie genoot zichtbaar van de gesprekken met andere regionale topsporters, onder wie boksster Nouchka Fontijn en stuurvrouw van de Holland Acht Eline Berger. “De kans om mensen te ontmoeten die op hoog niveau andere sporten beoefenen, krijg je niet zo vaak”, aldus Eerland. “Dus ik wilde hier heel graag bij zijn.”

Even later benoemde Peter Blangé, directeur van Rotterdam Topsport, een belangrijke reden waarom spontaan dit feestje op de kop van Katendrecht was georganiseerd. “We zijn hier met sporters die elkaar kennen van de televisie. Dat zal straks in Tokyo niet anders zijn, daar zie je elkaar ook alleen op televisie. Iedereen heeft in Japan z’n eigen bubbel. Vandaag kan elkaar ontmoeten nog wél gemakkelijk en zonder wedstrijdspanning.”

Twee jaar na het ontbijt als kick-off van ‘010 op weg naar Tokyo’ was de groepsfoto in de laaghangende zon, met op de achtergrond de Erasmusbrug, een bijzonder moment voor de aanwezige Oranje-sporters. Ze vormden een mooie mix, met onder anderen de estafettelopers Liemarvin Bonevacia. Taymir Burnet en Hensley Paulina, de hockeyers Thijs van Dam en Pirmin Blaak, en steeplechase-specialiste Irene van der Reijken.
Ook bondscoach Arno Havenga van de waterpolovrouwen en sportwethouder Sven de Langen werden in het gezelschap vereeuwigd.

Laatstgenoemde zei trots te zijn op de topsporters en bedankte hen namens het gemeentebestuur. “We hebben heel veel respect voor jullie inzet en we hopen jullie later met mooie medailles terug te zien.”

Na een toast op Tokyo zei ook Peter Blangé uit te kijken naar een snel weerzien: “Ga voor dat once-in-a-lifetime-event. En als jullie vóór het eind van de Spelen terug zijn in Nederland en er is een feestje te vieren… laten we dat dan sámen doen in het Holland House in Scheveningen!”

Dat gezegd hebbende, trok de oud-Olympiër z’n schoenen uit om - tekenend voor de relaxte sfeer - met enkele kinderen en waterpolosters Debby Willemsz en Maud Megens een potje volleybal te spelen op het beachveld bij ss Rotterdam.