WK Baku 2018

Van 20 t/m 26 september vond het WK Judo plaats in Baku, Azerbaijan. 124 landen en 755 Judoka's deden mee, waaronder 3 Rotterdammers, Marhinde Verkerk, Juul Franssen en Roy Meyer. Het Nederlandse team kwam terug met 3 medailles, waaronder 2 bronzen medailles van Juul Franssen en Marhinde Verkerk.
 

Juul Franssen
Juul Franssen beleefde een geweldig WK in Baku met een bronzen medaille. Met een zware periode achter de rug en haar grootste succes uit haar loopbaan was Franssen dan ook terecht geëmotioneerd na haar beslissende gevecht tegen Martyna Trajdos. Nooit eerder hield ze een medaille over aan haar optredens op WK en EK.

In de klasse tot 63 kilogram was in de kwartfinale de Japanse Miko Tashiro te sterk voor Franssen waardoor brons het hoogst haalbare werd. De Japanse won met een houdgreep. De ijzersterke Franssen nam het in de herkansing op tegen de Oostenrijkse Kathrin Unterwurzacher die ze versloeg met waza-ari. De wedstrijd om het brons won ze ook met een waza-ari.

Marhinde zit.JPG

Marhinde Verkerk

Marhinde Verkerk
Marhinde Verkerk heeft op het WK de bronzen medaille veroverd in de klasse tot 78 kilogram. Ze won met een ippon in de golden score van de Engelse Katie Jemima Yeats-Brown. Dit was al de derde keer in Baku dat Verkerk de golden score nodig had.

In de kwartfinales had ze het erg lastig tegen de Russische Aleksandra Babintseva die ze uiteindelijk versloeg in de golden score met een houdgreep waardoor de Russin moest aftikken.

In de halve finales ging ze helaas onderuit tegen de oud-wereldkampioene Japanse Shori Hamada, de Japanse gooide Verkerk na 2,5 minuten op haar rug. “Ik was zo teleurgesteld na die halve finale. Die partij was niet goed en daar baalde ik het meest van. Ik wilde gewoon mijn eigen judo laten zien." Vertelde Verkerk na afloop.

In de aankomende periode zullen Verkerk en Steenhuis gaan strijden om een plek op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Elk land mag per gewichtsklasse maar één judoka meenemen.

Roy Meyer
De 27-jarige judoka Roy Meyer die uitkwam voor de klasse boven 100 kilogram is helaas niet door de herkansingen gekomen.

Meyer speelde zijn eerste gevecht tegen Faicel Jaballah, met veel moeite won Meyer van de Tunesiër. In de derde ronde stond Meyer tegenover de Servische Zarko Culum waarvan hij met een houdgreep won. Vervolgens vocht Meyer in de kwartfinale tegen de Georgiër Goeram Toesjisjvili, de nummer 1 op de wereldranglijst. Waar Meyer niet wist te winnen in de golden score. Hij was daardoor aangewezen op de herkansingen. In de herkansingen speelde Meyer tegen de Japanse Harasawa, hij had een sterke opening met goede aanvallen. Na het goede begin van Meyer wist de Japanner meer grip te krijgen in zijn spel en won in de golden score met ippon.

Meyer wint.jpg

Gemengd team
De Nederlandse judoploeg is donderdag op de slotdag van de WK in Baku als 7e geëindigd in de gemengde landenwedstrijd. In de herkansing verloor Nederland met 4-2 van gastland Azerbeidzjan. Roy Meyer en Juul Franssen wonnen weliswaar hun duel, helaas was niet voldoende door de nederlagen van de andere Nederlanders. Nederland kwam in de herkansingen terecht nadat het in de kwartfinales niet won van Zuid-Korea.