Zwemtop in Zwemcentrum Rotterdam

Voor het eerst zijn er in het Rie Mastenbroek 50 meter bad races met de snelste zwemmers van Nederland. Van 3 tot en met 6 december kunnen zij zich tijdens de Rotterdam Qualification Meet kwalificeren voor het EK langebaan in mei 2021 en tickets behouden of verdienen voor de Olympische en Paralympische Spelen in Tokyo.

Door: Emile Hilgers

Foto: KNZB/Kees-Jan van Overbeeke

Er worden in Zwemcentrum Rotterdam ruim 120 deelnemers verwacht, met ook zwemmers uit Oostenrijk, België, Israël, Zwitserland en Ukraïne. De regio Rotterdam is met acht topzwemmers goed vertegenwoordigd.
De KNZB werkt voor het evenement nauw samen met Rotterdam Topsport en Sportbedrijf Rotterdam. Directeur Rotterdam Topsport Peter Blangé is enthousiast: “We mogen de nationale zwemtop hiermee een podium bieden en in lastige tijden is dat een mooie opsteker voor zowel de zwemmers als de sportliefhebbers.”

“Ook al is het zonder publiek, we gaan er alles aan doen om een top-entourage te creëren waar de nationale en internationale toppers maximaal kunnen presteren”, zegt Nicos Vlachos, locatiemanager van Zwemcentrum Rotterdam.

Rogier Dorsman (21) zwemt min of meer een thuiswedstrijd. Opgegroeid in Heerjansdam, zwom hij in clubverband voor De Devel in Zwijndrecht. Inmiddels werkt hij in Amersfoort een fulltime trainingsprogramma af en heeft hij al vier limieten gezwommen voor de Paralympische Spelen. Toch wil ook hij vlammen in Rotterdam. “Het is een heerlijk vooruitzicht om weer wedstrijden ‘om het echie’ te zwemmen.”

Jeroen Baars (28) hoopt op de 50 meter vrije slag de A-finale te halen. “Ik behoor tot de groep uitdagers”, zegt de Rotterdammer over zijn kansen. “Jesse Puts en Nyls Korstanje zijn op dit nummer de topfavorieten en er zijn per afstand twee plaatsen. De limiet is 21.92 seconden, mijn p.r. staat op 22.60. Ik heb wel thuisvoordeel, want ik train hier bij mijn club Blue Marlins, voorheen Rotterdam Swimming. De meeste anderen hebben hier nog nooit gezwommen. Dit bad is 2,25 meter diep, het 50 meter-bad in Eindhoven is drie meter. Dat scheelt echt. Je hebt een ander zwemgevoel, moet anders druk zetten.”

De andere deelnemers aan Rotterdam Qualification Meet uit de regio zijn Kim Busch, Rosey Metz, Thomas Verhoeven, Thomas van Wanrooy, Milou van Wijk en Chantalle Zijderveld.

Op www.rqm2020.nl wordt een livestream uitgezonden en zijn het programma en uitslagen te vinden. De series zijn vanaf 9.30 uur, de A-finales vanaf 18.30 uur (zondag vanaf 9.00 en 15.30 uur).